Over Gastouderopvang de Sprookjeshut en mijzelf

 

 

Welkom bij Gastouderopvang De Sprookjeshut!
Ik ben Martine van Lingen, 43 jaar, en ik woon samen met mijn vriend Johnny en onze dochtertjes Jesslynn (november 2014) en Vayènn (december 2019) in Leidschenveen.
Johnny is werkzaam als trambestuurder, en werkt onregelmatig (ook ’s avonds en in het weekend). Hierdoor is hij vaak gezellig thuis aanwezig. Jesslynn gaat overdag naar school, en Vayènn is een vrolijke, gezellige meid  die het maar wát gezellig vindt dat er kindjes komen spelen. 

Sinds 2009 ben ik met heel veel plezier werkzaam als gastouder. Gastouderopvang is vooral voor kinderen voor wie de groepen op het kinderdagverblijf te groot zijn of voor ouders die flexibele opvang nodig hebben, een goede vorm van kinderopvang. Er is meer persoonlijke aandacht en er is één vast gezicht zodat uw kind zich sneller “thuis” zal voelen.

Ik begeleid stagiaires van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn. Een dergelijke stagiaire is hier in principe minimaal voor de duur van één schooljaar. Dit is fijn, omdat de kinderen dan ook voor langere periode te maken hebben met één en dezelfde persoon.
.

De ervaring heeft mij geleerd dat kinderen  zich het prettigst  voelen als ze terug kunnen vallen op duidelijke regels en een vast dagritme. Dat geeft de kinderen houvast en  zelfvertrouwen, en kinderen hebben dat nodig om prettig te kunnen functioneren. Dit is dan ook mijn streven. Ook probeer ik de kinderen mee te geven dat zij mij álles kunnen vertellen. Mijn "keyword"is respect. Respect voor jezelf, respect voor anderen, respect voor dieren, en voor voorwerpen.

Ik ben van mening dat kinderen zich optimaal ontwikkelen door middel van spelen, en hierbij natuurlijk een stukje stimulans en begeleiding. Daarom behandel ik diverse thema’s van peuteractiviteitenweb.nl met de kinderen. Denk hierbij aan thema’s als Seizoenen, Feestdagen, Vormen, Kleuren, Tellen etc. Deze thema’s zijn speciaal ontwikkeld voor peuters bij gastouders, en stimuleren pedagogisch verantwoord op spelende wijze verschillende ontwikkelingsgebieden: sociaal, emotioneel, motorisch, creatief en cognitief. Ik probeer met de thema's zoveel mogelijk aan te sluiten op waar de kinderen op dat moment interesse in hebben. Om deze reden verbind ik geen tijdsduur aan een thema,  

Ik vind het belangrijk dat de kinderen regelmatig buiten zijn en ik probeer iedere dag minstens één keer buiten te zijn met de kinderen, zolang de weersomstandigheden het toelaten. Iedereen weet dat het gezond is om iedere dag minimaal 30 minuten buiten te zijn. Daarbij verhoogt het buitenspelen de lichamelijke activiteit, en werkt buiten spelen preventief tegen overgewicht en chronische aandoeningen. Omdat er buiten anders en ‘wilder’ gespeeld kan worden, stimuleert buiten spelen de motorische, sociale en cognitieve vaardigheden van de kinderen.
Er zijn verschillende mogelijkheden om lekker buiten te kunnen zijn: direct beneden is er een autovrij plein waar we heerlijk kunnen rennen, fietsen, ballen, krijten of bellenblazen. Ook zijn er in de directe omgeving diverse speeltuinen welke wij graag regelmatig bezoeken. En ook maken wij vaak zomaar even een wandeling, bijvoorbeeld om de eendjes of andere dieren  te voeren, boodschappen te doen of de bibliotheek te bezoeken.

Ook normen en waarden worden spelenderwijs aan de kinderen geleerd. Ook door het geven van goede voorbeelden leren kinderen veel. Ik moet grenzen stellen aan wat kinderen wel en niet mogen waardoor corrigeren nodig blijft.

Deze grenzen moeten duidelijk zijn en aan de kinderen uitgelegd worden. Ik probeer de kinderen te sturen vanuit een positieve benadering. Dus ik probeer niet te benoemen wat niet mag, maar benoem dan juist hetgeen wat wél mag. 

U bent natuurlijk van harte welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dan kunt u met eigen ogen zien hoe het er hier uit ziet en aan toe gaat!

 

 

 

 

 


Contact

www.sprookjeshut.nl

Harriet Freezerhof 23
2492 JA Den Haag


070 - 743 98 27
06 - 13 39 30 00